Falska handlingar

Fick ett bra tips av en vän och säkerhetskollega om en sida som har en databas med  mycket bra information kring äkta och oäkta rese – och identitetshandlingar. Här läggs handlingar för EU samt Island och Norge upp så att man skall kunna identifiera falska handlingar enklare. Ett bra verktyg att ha tillgång till och använda i utbildningen av sin personal

Prado härbärgeras hos generalsekretariatet vid Europeiska unionens råd – generaldirektoratet för rättsliga och inrikes frågor (DG H). Den information som återfinns i Prado väljs ut och tillhandahålls av Europeiska unionens medlemsstater, Island och Norge. Ledningskommittén vid rådets generalsekretariat utgörs av arbetsgruppen för gränsfrågor, i konstellationen experter på falska handlingar.

Prado är en flerspråkig webbplats för spridning av information till allmänheten om säkerhetsdetaljer på äkta identitets- och resehandlingar. Större delen av den text som förs in i dokumenten är standardiserade beskrivningar som översätts automatiskt.

Målgrupp:

Allmänheten, inbegripet statliga och icke-statliga organisationer, dvs.
arbetsgivare
posttjänster
banker, kreditinstitut
säkerhets- och vaktbolag
biluthyrningsföretag,…

När man granskar en handling är det viktigt att först göra en bedömning av de säkringar som finns i handlingen. Vissa av handlingarnas viktigaste säkringar såsom vattenmärken, säkerhetstrådar, sidans och fotots integritet, intagliotryck (guillocher/mönster med tunna linjer) och optiskt variabla säkringar kan, om man vet hur de skall se ut, kontrolleras genom att ”KÄNNA PÅ, SE PÅ, VIPPA PÅ”.

Kontrollera först om personen utger sig för att vara någon annan – Jämför noggrant fotot med innehavaren, kontrollera också ålder,    (födelsedatum), längd och namnteckning.

Särskilda trycktekniker får bläcket att kännas upphöjt eller tjockare t.ex. på huvudbilden, bokstäverna eller valörangivelsen på framsidan av de flesta sedlar. För att känna ett upphöjt intagliotryck låt fingret löpa över det eller skrapa försiktigt på det med nageln.

Vattenmärken och genomsiktsbild: Håll upp handlingen mot ljuset.

Kontrollera mikro- and minitryck med förstoringsglas.

Kontrollera UV-säkringar om du har en UV-lampa till hands.

För mer läsning och information om falska och äkta rese – och identitetshandlingar så kan du gå in direkt på PRADOs hemsida.

Det här inlägget postades i Säkerhetsbloggen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>